Pages

Friday, August 16, 2013

Hujan Meteor Di Malaysia

Assalamualaikum...Anneyosayo...

Sumber dari Hj Google...hehehe


    Baru2 ini kecoh mengatakan hujan meteor diruang angkasa Malaysia pada malam 12 - 13 ogos 2013... Menurut laporan media orang ramai berpeluang menyaksikan hujan meteor Perseid dari buruj Perses...

    Pancuran Meteor berlaku apabila bumi melintasi laluan komet dan menyebabkan debu-debu komet ini terbakar apabila memasuki atmosfera bumi... Bagi pancuran meteor Perseid, ia berlaku kerana bumi melintasi laluan komet Swift-Tuttle yang mempunyai diameter nukleus lebih kurang 26 kilometer... apabila komet semakin hampir dengan matahari, ia juga turut melintasi orbit bumi dan meninggalkan debu-debu komet sepanjang perjalanannya... 

    Debu-debu ini lah yang akan memasuki atmosfera bumi dan menghasilkan pancuran meteor yang dapat dilihat dengan mata kasar manusia... Waktu terbaik untuk menyaksikan pancuran meteor adalah selepas bulan terbenam bermula Jam 11 malam...  




Sumber dari Hj Google...hehehe

  Aku tak sempat nak tengok keindahan yang telah Allah s.w.t turunkan... Tapi aku nak share ade satu ketika dulu waktu aku masih kanak2 seingat aku sewaktu aku berusia 12 tahun... Tengah lena aku tidur...tiba-tiba tidur ku terganggu dengan bunyi bising... seakan- akan bunyi kapal terbang dari jarak yang sangat dekat... jadi aku pun bangun dan jengok ke jendela... Alangkah terkejutnya aku... apabila terlihat meteor yang sangat besar dan berapi sedang jatuh... aku terus belari ke arah ayah...


aku: Ayah2 dengar tak bunyi tadi tu...

Ayah: Dengar... tu bunyi kapal terbang..

Aku: bukan ayah... Along tengok tadi ayah.. tu tahi bintang... tahi bintang tu berapi ...ayah along takut... along takut kalu tahi bintang tu jatuh kat hospital macam mana mak ngan adik...

(waktu tu adik aku yang berusia 4 bulan akan menjalani operation di HKL )

Ayah: Allah ciptakan benda yang sungguh cantik along... Allah juga jatuhkan tahi bintang tu ke dalam laut... In Sya Allah tak kan berlaku apa2... dah pergi tido...esok nak pergi tengok adik...

 Itu la kali pertama aku melihat meteor... Ya Allah sungguh besar kuasa mu... 


Sumber dari Hj Google...hehehe


Ada beberapa ayat Al-Quran yang menyebutkan tentang meteor, berikut diantaranya,

1. Firman Allah,

وَلَقَدْ جَعَلْنَا فِي السَّمَاءِ بُرُوجًا وَزَيَّنَّاهَا لِلنَّاظِرِينَ * وَحَفِظْنَاهَا مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ رَجِيمٍ * إِلَّا مَنِ اسْتَرَقَ السَّمْعَ فَأَتْبَعَهُ شِهَابٌ مُبِينٌ

“Sesungguhnya Aku telah menciptakan gugusan bintang-bintang (di langit) dan Aku telah menghiasi langit itu bagi orang-orang yang memandang(nya), ( ) Aku menjaganya dari setiap syaitan yang terkutuk, ( ) kecuali syaitan yang mencuri-curi (berita) yang dapat didengar (dari malaikat) lalu dia dikejar oleh semburan api yang terang.” (QS. Al-Hijr: 16 – 18).


2. Firman Allah,

إِنَّا زَيَّنَّا السَّمَاءَ الدُّنْيَا بِزِينَةٍ الْكَوَاكِبِ * وَحِفْظًا مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ مَارِدٍ * لَا يَسَّمَّعُونَ إِلَى الْمَلَإِ الْأَعْلَى وَيُقْذَفُونَ مِنْ كُلِّ جَانِبٍ * دُحُورًا وَلَهُمْ عَذَابٌ وَاصِبٌ * إِلَّا مَنْ خَطِفَ الْخَطْفَةَ فَأَتْبَعَهُ شِهَابٌ ثَاقِبٌ

“Sesungguhnya Aku telah menghias langit yang terdekat dengan hiasan, yaitu bintang-bintang, dan telah memeliharanya (sebenar-benarnya) dari setiap syaitan yang sangat durhaka,syaitan syaitan itu tidak dapat mendengar-dengarkan (pembicaraan) para malaikat dan mereka dilempari dari segala penjuru. Untuk mengusir mereka dan bagi mereka siksaan yang kekal, Akan tetapi barangsiapa (di antara mereka) yang mencuri-curi (pembicaraan); maka ia dikejar oleh suluh api yang terang.” (QS. As-Shaffat: 6 – 10).


3. Firman Allah, yang menjelaskan kebiasaan jin mencuri berita dari langit

وَأَنَّا لَمَسْنَا السَّمَاءَ فَوَجَدْنَاهَا مُلِئَتْ حَرَسًا شَدِيدًا وَشُهُبًا * وَأَنَّا كُنَّا نَقْعُدُ مِنْهَا مَقَاعِدَ لِلسَّمْعِ فَمَنْ يَسْتَمِعِ الْآنَ يَجِدْ لَهُ شِهَابًا رَصَدًا


“Sesungguhnya kami telah mencoba mengetahui (rahasia) langit, maka kami mendapatinya penuh dengan penjagaan yang kuat dan panah-panah api, dan sesungguhnya kami dahulu dapat menduduki beberapa tempat di langit itu untuk mendengar-dengarkan (berita-beritanya). Tetapi sekarang barangsiapa yang (mencoba) mendengar-dengarkan (seperti itu) tentu akan menjumpai panah api yang mengintai (untuk membakarnya).” (QS. Al-Jin: 8 – 9)

Sumber dari : http://www.konsultasisyariah.com/hujan-meteor-dalam-pandangan-al-quran/

Thursday, August 15, 2013

Konvo day....

Assalamualaikum.... Anneyosayo...
 




    Alhamdullilah akhir nya tamat juga pengajian aku...setelah kutempuhi onak dan ranjau (cehwaaaaahhh) dapat juga akhirnya aku membawa segulung diploma untuk mak dan ayah.... Sebenarnye dah lama konvo bulan april ari tu.... tapi disebabkan gambar lambat dapat jadi lambat la upload...hehehehe... album konvo dapat before raya ari tu... 

Cian ayah terlindung...adik la  nie lindung ayah...hehehe



    Aku nie bukan la pandai sangat SPM pun ada yang kantoi... tapi aku jenis yang tetap akan mencuba walaupun aku tahu tempat aku amat tipis sekali... Alhamdullilah rezeki dari Allah s.w.t aku berjaya menyambung pelajaran.. aku mengambil jurusan Sijil Interior Design di kolej Komuniti selayang pada tahun 2003 dan tamat pada 2005... 





    Habis je peringkat sijil... aku bekerja sambil tu aku isi borang on9 politeknik untuk sambung ke diploma..tapi apakan daya belum ada rezeki ketika itu... hampir juga kecewa bila hasrat aku untuk menyambung pelajaran ditentang oleh ayah... kata ayah dia tak mampu nak tanggung kos pembelajaran aku... aku buntu sangat... jadi aku hanya kerja dan terus kerja kumpul duit untuk meneruskan kan hasrat...
adik muka takut...hehehehe... actually dia tak bole jalan (OKU)... tapi skunk dah boleh sikit2 guna tongkat 4kaki... 



   Entah bagaimana pada tahun 2009 aku menerima tawaran dari Politeknik dalam jurusan Diploma Senibina (memang itula impian aku)... Rupa rupanya dalam diam Mr.TA telah mengisi borang politeknik untuk aku... Aku pun menyambung pelajaran di Politeknik Ungku Omar, Ipoh dan semua nya di support oleh Mr.TA... Alhamdulliah...orang tua tua kata tuah ayam nampak dikaki tuah manusia hanya Allah s.w.t yang tahu... Dalam hati ada nak sambung ke degree hehehe... Tapi bagi Mr.TA sambung Degree dulu aku akan menyusul....heheheehe.. In sya Allah...













Class mate







House mate



Daaaa...Anneyong

Wednesday, August 14, 2013

Raya Raya Raya

Assalamualikum... anneyosayo...

Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri...


     Tahun nie aku beraya dikampung mertua... apa nak tau kat mana????... kat Sungai Besar... dekat je kan...dekat dekat pun hampir 2jam perjalanan tau... skunk pendek sikit la masa ikut LATAR... insyaAllah jika masih berpeluang jumpa ramadhan lagi tahun depan beraya di penang pulak.... Rindu kat sedara mara semua lama rasanya tak balik sana....

    Di Sungai Besar nie kebanyakan nye keturunan Banjar... Jangan salah faham ye Jawa ngan Banjar berbeza dari segi bahasa... Banjar nie aku still boleh tangkap apa yang diorang bualkan... Kalu jawa memang satu pun aku tak faham...hehehehehe

     Raya kat sana pun berbeza berbanding raya kat penang... Biasa nya kaum lelaki akan pergi solat sunat Aidilfitri... Bukan nya kaum perempuan tak boleh pergi tapi takde space kat surau tu...hehehe... jadi kami kaum perempuan nie sedia kan makanan untuk baraan (kunjung mengunjung)...  Biasanya lepas je solat Sunat Aidilfitri... kaum lelaki dan kanak2 akan berkunjung dari satu rumah ke satu rumah... Biasanya memang sampai petang... Best tau bila tengok ramai2 datang... Meriah gituuuu...


Ini lah Family mertuaku...



Family Pak Ngah... Adik kepada MIL....  Ada lagi family lain tapi tak sempat nak snap pic....



Raya Day 2.... Beraya pulak kerumah family FIL....


      Raya kedua tu sempat la aku beraya ke rumah kawan2 aku yang berada disekitar sabak bernam sampai ke tanjung karang.... Tak sempat nak snap pic...huhuhuuhu....Raya kedua juga terus je balik Selayang rumah mak aku le...hehehe.. kalu nak diikutkan patutnye tahun nie raya kat selayang tapi adik2 aku pula balik umah mertua...n sebab utama nak selaraskan balik...supaya nanti semua dapat balik penang.... 



Raya Day 3... Otw kerumah member aku....


My lovely sis...


Tadaaaa...ni la dia member ku.... budak kecik Ekin Gwiyomi...hehehe


sampai sini je....  takde la beraya sakan sampai tak ingat dunia...hehehehe

daaaa...anneyong...



Tuesday, August 6, 2013

Hasil kerja tangan ku

Assalamualaikum...anneyosayo...


     Sekejap je rasa berpuasa...Ramadhan dah pun nak melabuhkan tirai... Kini Syawal menghampiri... entah dapat ke lagi peluang untuk menanti Ramadhan tahun depan...

    Semua sibuk membuat persiapan raya... Raya untuk aku tahun nie sederhana je...cukup la pakai baju konvo (sekali je pakai)... Raya pertama tahun nie dekat rumah mertua... ikut la mak abah balik kampung Sungai Besar.... Raya kedua baru balik rumah mak... Mak n Ayah pun tak balik penang tahun nie..dah anak2 semua raya belah mertua... tinggal la anak2 bujang mak....

    Dah pesan awal2 kat mak simpan kan ketupat palas...bukan senang nak dapat makan setahun sekali je... Biskut semua dah siap... Dalam hati dok teringat kat member UTC... Apela aku nak bagi kat diorg nie... akhirnye aku buat keputusan untuk buat kad raya sendiri...  macam biasa simple as i can... nie la dia kad raya khas aku buat tuk diorang...





Kenapa kena tulis korea...sebab diorg sume giler korea darma...nak2 pulak Runing Man...

pandai2 la korang translate..hahaha (gelak jahat)

Daaa... Anneyongg...


Rezeki dibulan Ramadhan

Assalamualaikum...anneyosayo...



      Eh...ape dalam bungkusan tu... jeng jeng jeng... suspend tak....hehehehehe

      Pagi ari tu..adik aku ade pesan "along...fatin de order baju raya on9.. owner tu kata petang nie sampai nnt ko tolong amek kan ye".... aku pun ok jela.. tengah sibuk buat biskut raya tiba tiba ada orang bagi salam....aku pun capai tudung terus keluar..terkejut juga aku sambil berkata dalam hati "aikkkk takkan baju fatin bungkus besar cam nie bape helai pulak dia nie beli...apasal ada 'fragile'...baju je pun"....

     Aku pun bergegas la ke abang pos laju tu... "atas nama sape tu encik"... abang pos laju tu pun sebut la nama aku...alang ke terkejutnya aku... "aku menang ke" dok bebisik la dalam hati nie... tengok kat nama pemberi tu atas nama kak ida dari 1001 resepi...



     Alhamdulillah bersyukur sangat sangat... Rupa-rupanya Entry aku diantara 3 terbaik dan berjaya menambat hati kak ida kita... tiada lagi la pertanyaan siapa la yang menang GA kak Ida... Rezeki bulan puasa rupanya ye... Mak aku la paling happy... siap cakap lagi "nanti bole la mak pinjam bila nak buat open house sok"....

   Thank you so much to all my freind yang sudi like picture kat FB 1001 Resepi... Jasa anda akan ku kenang sampai bila2...

     Congrats to dua lagi peserta GA 1001 Resepi.... taniah taniah taniah... Kepada Kak Ida 1001 Resepi...Thanks sebab memilih Entry saya... Thanks juga diatas hadiah yang sungguh cute dan bole digunakan dalam jangka masa yang lama....

     Apa lagi jom la aku nak tunjuk kat korang ape yang tedapat dalam bungkusan tu....  Siap dapat kad raya lagi ko (mula dah gediks)... Tak sabar nak guna semua gift tu...




Okay sampai di sini je ye.... Selamat Menyambut hari raya Aidilfitri....

Kanak - Kanak riang berlari
Anak muda mendayung sampan
ku menyusun sepuluh jari
memohon kemaafan


Daa...anneyonggggg...







Friday, August 2, 2013

Biskut Kacang

Assalamualaikum...Anneyosayo...

Ingat tak lagi aku ada buat N3 yang mengatakan ada satu biskut raya yang mengamit memory.... kalu tak ingat meh terjah kat SINI....

Haaaaa nie la dia biskut nya... biskut Kacang memang tradisional punya... favorite aku nie tau...



    Setiap kali aku buat biskut nie mesti akan teringat kan aruah Wan (atok lelaki)... Every year mak memang akan bawa biskut raya balik kampung...  bawa la berapa jenis pun biskut raya...biskut kacang nie juga la yang menjadi pojaan aruah...
   
    Teringat aku waktu tu...sedang sibuk susun biskut raya dalam balang...tiba tiba kurang satu jenis (biskut kacang).. kami nie cari la dekat semua ceroq dapur akhirnya jumpa juga... duk sibuk susun biskut kacang tu dalam balang tiba tiba aruah tarik... "sapa suruh angpa boh kuih dalam balang nie.... nie wan punya angpa nak makan balik umah angpa nanti pun boleh makan"... "tok (nenek) angpa bukan ada lagi nak buatkan tuk aku"... aruah pun bawa la biskut tu p simpan balik....

Memang betui masakan mak sama macam aruah tok masak...memang takde tandingan... aku sendiri pun kalah...

     Sambil aku duk uli biskut tu... aku bercakap kat mak "kalu aruah wan ada lagi kan best mak...dapat la wan rasa biskut along buat kan mak"... rindu sangat kat aruah... dia seorang guru yang tegas bukan hanya di sekolah tapi juga dirumah terutama dengan cucu... melayan kerenah kami yang sememangnya nakal... sebelum kami tido aruah akan ceritakan kisah sang kancil... semua itu hanya tinggal kenangan... hanya doa sahaja yang dapat kami kirimkan...


 Semoga aruah Wan ditempatkan ditempat orang orang yang beriman....

....Al-Fatihah....