Pages

Thursday, July 25, 2013

Ifftar Di rumah MiL

Assalamualaikum, anneyosayo

     Jumaat haritu sedang sibuk melayari FB tetiba tengok adik ipar post kat fb mengatakan atok perempuan n adik bongsu ada kat rumah My Lovely MiL.... Apa lagi tersenyum la aku yela tahun nie belum lagi berbuka kat rumah MiL... memang Mr.TA nak tunggu semua ada baru best berbuka and sahur...

    Pagi tu aku baru je nak ajak Mr.TA balik umah maknye... sekali Mr.TA dapat panggilan dari adik bongsu nye Izzah... izzah ajak balik rumah berbuka... Jadi aku pun kemas la baju nak tidur kat sana...Tak jauh pun rumah MiL aku... dari Rawang ke Kepong je pun...kuikuikui...

   

      Ini lah antara juadah berbuka kami.. Kuih tepung pelita and buah melaka (dua2 kuih tunjuk)... yang macam cek mek molek tu sebenarnya kuih Telur kambing (pelik2 la nama kuih sekarang) first time aku dengar nama kuih tu...sedap juga rasa nya luar keledek inti daging + kentang black paper...

     Mee goreng (adik Ipar aku masak)... udang sambal, labu + kacang buncis masak lemak dan Ayam masak kicap...

    Ayam masak kicap nie My MiL style... kalu aku masak style kering selere Utara la katakan... jadi aku nak kongsi dengan korang resepi dari MiL.....


Ayam Kicap MiL

Ayam di potong kecil (jangan buang tulang pula ye)
3 biji bawang merah (potong dadu)
3 ulas bawang putih (potong dadu)
1 batang kecik kulit kayu manis
1 bunga lawang
1 biji bawang besar (di hiris tebal)
1 biji cili (di hiris)
4 sudu kicap masin
1 sudu kicap pekat manis ABC (kicap manis biasa pun boleh)
Air


Cara cara membuatnya:

- Ayam di lumur dengan sedikit garam dan kunyit, kemudian goreng separuh masak dan ketepikan.
- Tumis bawang merah,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga kekuningan
- Kemudian masukkan kicap masin dan sedikit air (supaya berkuah) masak sehingga mendidih masukan pula ayam dan gaulkan.
- Akhir sekali masukkan  kicap manis, bawang besar dan cili gaul dan biarkan sehingga mendidih..tak perlu tambah garam sebab kita dah masukan kicap masin.. sedia untuk dihidangkan...

Selamat Mencuba

Daaaa... Aneyong


No comments :

Post a Comment