Pages

Wednesday, July 17, 2013

Berbuka di teratak Ayahda serta bonda ku & Giveaway for 1001 resepi

Assalamualaikum...anneyosayo...


Alhamdullilah ari nie dah masuk ari ke 8 kita berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia nie... sekejap je rasa dah seminggu rupenye ye... 

     Sebenarnye...sebenarnye kan... ari nie N3 sepecial ckit...  actually ari tu masa aku duk cari resepi kat blog En. Mat Gebu (Dapur Tanpa Sempadan tu) terjumpa satu N3 yang mengata kan 1001 resepi wat contest... pe lagi terus la aku klik... dan aku tertarik  nak menyetai serta menyahut cabaran  (cehwah) dari blogger kak ida (1001 Resepi)... 

     Before nie aku xpernah pun join mana2 contest dari blogger..selalu nye aku dok buka blog2 nie tuk cari resepi... aku suke bab masak2 nie... suke mencuba kalu x jadi aku wat lagi...wat lagi sampai jadi... hadiah dia best ooo kalu menang.. mana tau ade rezeki in sya Allah... nak tau tak pe hadiah nye... meh meh turun ckit...

silicone cupcake mold & vintage dessert tray (rare tu)

cup cake stand (sesuai nie tuk birthday party) & folding basket

ha nie kalu top 3 dapat like FB paling banyak dapat la ceramic knife 

mengancam kan hadiah dia mana tak tergodanye aku.. kalu korg nak join jom ar klik kat sini... rugi tau tak join sementara masih dibuka... 


     Semalam berbuka puasa kat rumah ayahda ang bonda ku tercinta... benda tak rancang pun.. asalnye aku saje je pergi umah mak nak buat pudding roti (Xde loyang sebenaqnya hehehehe) kalau buat kat umah aku bukan ada sape nak makan Mr.Ta kurang ckit bab bab dessert nie...kebetulan lak aku baru je simpan resepi kat dalam Microsoft Word... mmg aku bawa la External kerumah mak...

Sampai je kat umah mak aku pun mula kan madah berhelah ku itu...

Aku : Mak jom wat puding roti along do cari2 resepi tergoda lak tgk akak tu punya puding cantik mak cam sedap je...

Mak :  Letak pe... kena beli barang la.. bagus gak mak mmg nak ajak ko g mydin..

Aku: boleh je... haaaa mak meh la tgk resepi nie.. kuih talam pun ade mak...

Mak: Talam keladi ade... mak terigin nak wat...

Aku: ade.. jom mak kita beli brg...

     Apa lagi jalan ar operasi Ops Talam keladi N Puding Roti... tetiba la adik aku angah call mengidam cucur udang maklum la org pregnant kan..  kata nye dia buat kuah kacang xjadi.. Mak buat juga sedap yela air tangan Ibu mmg xde tandingan kan... Jadi bertambah la org berbuka kat umah mak kan... Alang2 dah sume nak kumpul call la pulak adik ipar aku Jun nie.. tanya la kat dia nak berbuka xkat umah mak... dia pun on je ... jadi kami berkumpul la lagi tuk kali ke 2 berbuka di Teratak Ibrahim... 


Nie la dia juadah berbuka kami... Ayam golek tu tunjuk2 je (beli je kat bazzar) hehehehe...

Nie la puding roti pelangi  and Talam keladi yang first time cuba ... Alhamdullilah menjadi... haaa jangan  tertipu dengan popia tu ye..itu namanya popia otak otak (favorite haziq tu anak menakan sulung aku) .. Dia sorang je boleh habis kan semua... siap bagi amaran lagi... 'jangan makan nie haziq punya yehh'


Rajin ayah ku membantu... ayah ngah goreng cucur udang ( goreng dah lambat jadi xsempat nak snap pic sbb baru je bawa turun dah habis kena sapu ngan adik2 aku)... mak ada cakap sejak start puasa sampai sekarang hari hari ayah nak makan cucuk udang... kuah kacang mak memang terangkat oooo...


    Begini la gelagat mereka sebelum berbuka and sampai berbuka...rumah aku memang riuh kalau berjumpa.. ada yang xmasuk nie coz malas nak pakai tudung hehehehe ikut kan ramai la kami adik beradik dah sembilan + mak ayah + menantu and cucu... cucu dua org je pun...

      coming soon seorang lagi nie in sya Allah... haziq tak boleh manja manja dah...nanti kena jadi abang yang baik... semoga kandungan angah sihat.... Jaga diri elok elok ye angah ....Jangan tanya aku bila lagi...hehehe sebab aku pun tak tau jawapan nye... korang  doakan aku supaya dapat menimbang cahaya mata (amboi sempat lagi)




Nak selit ckit menu syoq pagi tadi 

tadaaaaa... Nasi Lemak Morden (sgt la).. teringin nak mkn nasi lemak buatan air tangan sendiri..kuikuikui... Mr.TA kyusuk je makan....suka sangat bila tengok Mr.TA makan bertambah... kalu tambah tu sedap la maknanya kan (masuk lif tekan sendiri nampak)

2 comments :

  1. wah! meriah...makanan pun meriah...btambah2 la kemeriahannya...pra hari raya...:) pepun gd luck!!!

    ReplyDelete
  2. thanks... kak zurina... alhamdullilah... jarang kak kami dapat berkumpul cam nie...hehehe

    ReplyDelete