Pages

Wednesday, March 27, 2013

Hai la Meatball

Assalamualaikum...




Dulu aku selalu dengar org cakap meatball ikea sedap.... Aku nie dah la pantang dengar makanan sedap sume nak try mana x gemuk nye asik makan je.... Memang teringin sgt nak makan tau tapi aku senyap je sbb kang kalu ajak Mr.TA confirm xmo nye... Mr.TA aku nie bukan jenis makan benda2 cam nie...

Pastu aku de dengar gak ure2 mengatakan makanan kat ikea x halal  terus aku batalkan niat aku nak makan... Baru-baru nie ade member sekerja aku ajak g ikea...

Ekin : Kak jom kita g ikea nak...Meatball dia sedap kak...

Aku : Yeke bukan makanan kat ikea tu xhalal ke

Ekin: Mana ade la kak ramai je orang melayu kita makan...jom ar kak..serious sedap kak...

Aku : Akak mmg dah lama terigin sebenor nye hehehehehe...

So kitaorg pun plan pegi pas abis keje... perh sampai je mmg teruja abis la xsabo nie nak makan... mak dah lama terigin nak makan nyahhhhh.... aku xtau order yela nama pun first time kan jadi aku cari tempat duduk biar member aku yang beli diorg dah biasa...

Serious sampai je makanan aku tgk je..cam gini upenye meatball dia (tetiba jadi perak kan)... macam2 la member aku beli meatball, chiken wings, salmon, pie apple, daim cake....fuhhhhh banyak gilerrrr... Memang sedap..sedap sangat meatball tu kuah dia lain dari yang lain siap ngan strawberry sos dia mmg superbbbb arrrrrrrrr... Daim cake lak xmuak langsung rasa cam nak makan lagi...lagi...dan lagi hehehehe (mmg buruk lantak tul) ... Ade masa aku nak g lagi in sha Allah...Kali nie nak ajar Mr.TA nak suruh dia makan gak..

Tengok la kalu kita org jumpa makanan apa pun dah x ingat...haha

Kalu dah sampai Ikea confirm la kena jalan2 kan... nie la jadinye bila pusing2 dalam ikea dah macam dalam umah sendiri... Aku lak mmg suke furniture ikea coz dia ringkas je xde la crowded sgt ukir sini ukir sana kan..


Sunday, March 24, 2013

UTC Kuala Lumpur

Assalamualaikum all...



Urban Transformation Centre Kuala Lumpur atau lebih dikenali dengan UTC Kuala Lumpur telah dirasmikan oleh Pedana Menteri pada 22 September 2012 (Sabtu), Merupakan UTC kedua selepas UTC Melaka ditubuhkan. Tujuan UTC ini ditubuhkan adalah untuk memudahkan orang awam menjalankan urusan dengan jabatan kerajaan dan swasta dalam satu bangunan serta dapat menjimatkan masa tanpa perlu pergi ke bangunan-bangunan Kerajaan yang lain. 

Bangunan UTC Kuala Lumpur ini terletak ditengah-tengah bandaraya iaitu di Bangunan Pudu Sentral,Jalan Pudu. Waktu operasi adalah pada jam 8.30 pagi hingga 10.00 malam dibuka setiap hari termasuk Sabtu dan Ahad dan hanya ditutup pada Public Holiday. Terdapat juga beberapa buah agensi yang hanya beroperasi pada hari kerja biasa iaitu Isnin hingga Jumaat diantara agensi tersebut adalah BANK SIMPANAN NASIONAL(BSN), AGRO BANK, SME BANK Dan DEWAN BANDARAYA KUALA LUMPUR (DBKL) mula beroperasi pada jam 9.00 pagi hingga 5.00 Petang.


Berikut adalah senarai Agensi di UTC Kuala Lumpur:-

Aras Bawah
• Kedai Rakyat 1Malaysia
• Klinik 1Malaysia
• Polis Diraja Malaysia


Aras Mezzanine
• Kedai Kain 1Malaysia
• Kedai Buku 1Malaysia


Aras 2
• Suruhanjaya Syarikat Malaysia
• Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)
• Jobs Malaysia
• Suruhanjaya Pengankutan Awam Darat (SPAD)
• Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)
• Jabatan Imigresen Malaysia
• Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)
• E-Perolehan
• Kiosk KWSP
• SRATA (Kedai gambar, Print dan Photostat)


Aras 3
• Pos Malaysia
• Bank Simpanan Malaysia (BSN)
• Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP)
• Pusat Punggutan Zakat (PPZ)
• FAMA
• Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN)
• Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM)
• SME Bank
• AGRO Bank
• Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN)
• Indah Water Konsortium SDN.BHD(IWK)
• Tenaga Nasional Berhad (TNB)
• Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)
• Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB)
• Majlis Amanah Rakyat (MARA)
• Telekom Malaysia Berhad (TM) 
• Kementerian Pembangunan Wanita , Keluarga dan Masyarakat (KPWKM)


Aras 4
• Food Court 
• Kementerian Belia Dan Sukan
- Gelanggang Futsal
- Kafe Siber
- Pusat Kesihatan
- Pusat Aktiviti Belia

Monday, March 18, 2013

Aku Dan Cicak


Assalamualaikum...




Aku dan cicak ape kaitan nye kan manusia ngan haiwan je pun...


 Meh dekat ckit aku nak cite nie kenapa aku tibe2 wat tajuk N3 nie...sebenarnye aku mmg fobia giler ngan cicak nie..kalu nampak je cicak aku dah jerit kaw2... sampai husband aku pun pening sebab cicak je kitaorg leh gaduh (aku xmo gaduh sebenarnye xsuke2)

Ade sesetengah org akan cakap cicak je pun binatang kecik ko nak takut... memang la nama pun fobia kan...setiap org mesti ade benda yang diorg fobia... n setiap benda yang berlaku mesti ade sebab kan... 

    
 Nak tau macam mana aku leh fobia ngan cicak nie....macam nie cite nye (mengimbas kembali) dulu rumah aku renovate so dapur kitaorg tak bole guna so kami jadi kan car porch tu dapur...Ngah aku syok duk makan maggi sekali cicak jatuh dalam mangkuk maggi aku bukan sekor tapi dua ekor aku terkejut berukla terus la lari panggil adik aku... ok tak lama pas tu adik aku nie minum guna mug aku pastu xreti nak basuh sekali aku pun amek la cawan tu nak basuh sekaliiiiiiii....waaaaa cicak dalam mug tu...errkkkkk dia panjat kat tangan aku terus aku baling mug tu aku cube buang cicak tu dari tangan aku Ya Allah melekat cam gam tak mo tanggal... aku dah nangis2 sampai la adik aku tolong...start dari situ aku fobia ngan cicak...

  Tak lama pastu kejadian yang sama belaku waktu tu aku ngan tido tibe2 aku rasa cam ade benda kat lengan aku..ngah mamai aku kais la tapi melekat aku buka mata tgk2 cicak mmg aku menjerit sekuat hati...aku x suke cicak...aki benci cicak....waaaaaaaaaa tak suke tak suke....

  Nak jadi cite semalam aku sakit perut sangat2 aku pun pi la toilet sekali cicak jatuh kat lantai toilet ape lagi aku pun menjerit la panggil husband aku.....

Aku      : abg tolong ayg ade cicak!!!!

Mr.TA : Mana...xde pun (dia amek mop kais2)

Aku     : Ade tak kan sekejap je dia hilang (aku pelik sebenarnye baru panggil tibe2 hilang)

Mr.TA : Dah tu binatang tu berjalan kan 

Aku     : Tak...Dia ade...

Aku batalkan niat aku nak g toilet malam tu...Pagi tadi pas husband aku pi toilet... aku nak masuk la (sebenarnye aku pasti cicak tu ade lagi) aku pun jirus la ngan air keliling toilet tu sekali dia muncul di sebalik berus jamban mmg aku terkejut ar... aku ketuk ar pintu shower panggil husband aku...aku ckp la ade cicak...

Mr.TA : Kat mana ayang nampak cicak tu 

Aku     : ade la kat belakang tangki pam tu

Mr.TA: Kenapa ayang suke tak percaya Abang

Aku    : .......(tak tau cam ne nak jelaskan dah)

Yang peliknye kenapa bila aku nak guna je cicak nak mucul bila husband aku guna tak nak pulak cicak tu mucul kan diri... Aku bukan tak percaya husband aku tapi aku mmg fobia dengan cicak..cume husband aku tak faham..mmg la bagi dia cicak tu binatang biasa je...macam mana aku nak terangkan kat dia yang aku mmg fobia ngan cicak... kalu masuk fear factor tibe2 lak ade challenge berkaitan ngan cicak confirm aku surrender....

To Mr.TA <3 Ayang mmg takut sgt tgk cicak serius ayang fobia hope abg faham... Bukan sekali dia melekat kat badan ayang...tolong la faham ayang...n Sorry disebabkan cicak abg tension ngan ayang...




Thursday, March 14, 2013

Kami


Assalamualaikum

Nak tau x kat mana tempat keje aku???? Nak tau tak??? 
Nak la 
nak la…(Tetibe gediks lak an)
Ha nie la tempat keje aku tadaaaaa…



Jawatan aku biasa2 je receptionist  je pun nak sedap ckit kita up bagi Customer Service (cam gediks lak kan) untuk pengetahuan korang kitaorg just 5 orang je tuk bahagian reception ni. Meh aku nak kenalkan korg ngan klik2 aku jom…jom la xmo malu2…


First on the list is (bunyi dram jap)….

Kak zura.. dia ketua segala kesengalan yang ade…otak dia mmg giler2 ar… tapi kalu dia marah letusan gunung berapi pun kalah gak tapi sekarang nie dia ngah preggy (org bunting pelamin) so kesengalan die slow la cket….

Yang bawah tu Si kecil molek  Ekin haaaaa kecik bukan sebarang kecik nie kalu dia karok bole gegar satu building nak2 lagu ziana zain lak an… perangai sama gak giler2  tapi kalu bab marah nie dia still bole cover ar tak mcm aku confirm meletop nye…

Nurul nie paling  kecik (muda)  sekali umur dia … sopan jew..ayu2 gitu… tapi leh gak la ajak giler2 cam kita org. Yang xreti nak marah org paling koman pun dia akan ckp ‘sy stress nie kak’ (kawaiiiii)

The last one is

Nie lak maria dia paling blur sekali yela org kata kalu dalam berkawan tu mesti ade yang blur sorg an(yeke)..memandangkn die yg paling blur selalu la kena buli ngn kiteorng tp still wat xreti senang kata ati kering..haha ( xmo marah2 nnt tua)

kalau korang perasan sume tudung kita org lain2 coz atas permintaan bos  dia xmo tudung yang sama everyday(tapi dia xmo sponser lak).. Pic aku xpayah la nak letak kan kang kena publisiti murahan lak...hehehe


Haaaaa...Yang cute nie  adalah Staff kat salah satu agensi dalam UTC KL... Nisa je kitaorg panggil.. Nisa nie Happy go Lucky jew... Sangat setia kawan...Kalu dia marah rasa nye terbakar la satu building nie..hehehehe (dia x garang pun).

Oppssss... Before terlupa yang ngah kyusuk main phone tu Safi dia sama gak ngan kitaorg receptionist tapi dia jaga satu kaunter je (aquarium sbb kena kurung dalam kaca kan bak kata bos kitaorg suke2 dia je kan)...Safi nie pun happy go lucky gak kalu dia dah start cakap mmg susah nak berenti..hehehehe (tapi dia best)

Kat UTC nie gak kitaorg rapat ngan security sepanjang UTC nie dibuka sejak September 2012 dah dua kali la security bertukar.  Security yang first nie sume adik2 bole ngam la  tengok2  ciap leh lepak satu meja tu….

RinDu GiLer Kat KoRang
Security skunk nie pun ok gak mula2 kitaorg exsen ckit yela xdapat terima adik2 tu tinggalkan kitaorg…huhuhuhu....Nie la dia diantara security baru nie…kira leh masuk ar ngan kitaorg sekepala…xde nak touching2 … Kepada aizat semoga cepat sembuh leh la akak buli awk lagi..hehehe


 Okay la setakat nie jela yek penat dah menaip...selamat berkenalan ngan rakan-rakan sekerja aku...













Tuesday, March 12, 2013

My AnaK MenaKan N tHeY faVoRite SoNg

Assalamualaikum...



kali nie aku nak post N3 pasal anak2 menakan aku nie...pantang nampak phone je suruh rekod nie rekod terbaik dalam banyak2 video... n lagu favorite yang dia akan nyanyi TITIAN HASRAT... siap de back up singer tu jgn main2...hahahaha..

Hope korang enjoy la ngan video nie....tengok je gelagat cousin dua org nie...




Apa-apa pun Mak Long Sayang both of you.... Cinta hati ku....

Saturday, March 9, 2013

Sahabat

Assalamualaikum...

Apa erti sahabat bagi korg???



Aku percaya setiap orang ade sahabat kan termasuk la aku. Tapi korang tau ke ape peranan dan makna sahabat?? Bagi aku sahabat adalah jalinan hubungan antara manusia dimana ia amat mementingkan kejujuran, kesetiaan serta amanah. Tak kira la sahabat kita tu perempuan atau lelaki  jika mereka dalam kesusahan  kita haruslah membantu tanpa memikirkan pembalasan dari mereka kerana Ada pepatah yang berkata:

“Jika kita membantu seseorang necaya suatu hari nanti ada orang lain yang akan membantu kita” 

Dan

"Sebaik baik Sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya"
(Hadis riwayat al-Hakim)





Pendek kata susah senang bersama tak kiralah berapa ramai sahabat kita ada. Macam tu juga yang berlaku kat aku, kadang2 bila aku asik teringat kan  salah seorg sahabat  aku dapat merasakan dia dalam kesusahan dan aku berusaha untuk jumpa dengan dia tetapi x pernah aku sangka selama ini igtkan dia jauh dari aku rupa2 nya dia terlalu dekat dengan aku. Bila kami berpeluang bertemu empat mata memang benar perasaan ku bahawasanya dia dalam delima ditimpa musibah walaupun sukar untuk aku membantu dirinya tapi aku mampu menjadi tempat dia meluahkan perasaannya. Walaupun aku hanya menjadi pendengar pada dia cukup bersyukur kerana dapat meluahkan segalanya kepada ku sekurang-kurangnya dapat meredakan hatinya yang gundah gulana.

“Sahabat ku aku mendoakan semoga Allah S.W.T mempermudahkan urusan mu”


Kepada korang sume hargai lah persahabatan jangan sesekali mementingkan diri sendiri. Ingat jangan lukai perasan sahabat kita suatu hari nnt pasti akan menyesal kerana mungkin korang tak kan dapat lagi sahabat  seperti itu. Jika ada perasan tidak puas hati berterusterang lah kerana kejujuran itulah erti persahabatan. Pernahkah korang mendengar pepatah yang mengatakan

“Sebenarnya musuh kita adalah sahabat kita kerana dia akan berterus terang dan tiadak akan berselindung”

Tak kan korang nak tunggu jadi musuh baru nak terus terang semuanya. Korang tak sayangkan hubungan yang selama ini terjalin ke. Jadilah sahabat yang baik pasti korang akan dapat sahabat  yang ramai.





Sunday, March 3, 2013

EliTe HigHwaY RuNtUh


Satu kejadian jabatan runtuh di laluan putrajaya link selepas plaza tol putrajaya lebuhraya elite berhampiran Selangor science park 2. Hmmmm mcm mana ye benda cam nie boleh terjadi... Pelik peliksssss.... dan dibawah nie ade beberapa pic highway tersebut tu pun aku amek dari sumber2 yang berkaitan...






Haaaaa amek kau terbelah tu.....


Dah tu macam macam la  spekulasi elite highway nie kuar.....

Arrrrrr...peperangan raksaksa ngan ultraman Taro upenye...


Alamak Angry Bird menganas la....


Oooo...Giant nie yang runtuh kan ye (dia sendiri pun dah tengelam ).... Jack ko bertanggungjawab sape suruh ko tanam Kacang tu...