Pages

Thursday, November 17, 2011

Manusia Kedekut Ilmuye

Manusia Pelik Adalah manusia yang tidak mahu kongsi ilmu dengan orang lain… Aku betul2 tak faham kenapa??? Mengapa??? Manusia seperti ini sangat berkira ilmunye… Sedangkan ilmu itu sepatutnye dikongsi (pahala tu kalu kongsi ilmu)
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: ”Sesiapa yang ditanya tentang ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya (meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.”
Riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi
Tak kira la iImu tu dari segi ape… pelajaran ke, memasak ke, kerja ke dan sewaktu dengan nye la….pasti Allah s.w.t akan beri ganjarannye jika kita berkongsi… Kadang2 buat aku terfikir mungkin manusia seperti ini takut jika mereka memberi ilmu kepada seseorang periuk nasi mereka akan tutup atau orang itu akan lebih berjaya berbanding mereka(itu hanya yang aku fikir)…ish teruk sangat la jika ada sifat begitu…tidak semestinye seseorang itu bertanya sesuatu kepada kita mereka ingin guling kan kita… hanya sifat ingin tahu dan menambah ilmu di dada sahaja….
Ada juga manusia yang pernah aku jumpa… minta kita tunjuk ajar dia kerana tidak tahu... tetapi bila diminta dia memberi tunjuk ajar kepada kita…dia tidak sudi mengajar kita… tetapi jangan kita ungkit kepada mereka kerana takut nanti pahala yang kita dapat hilang begitu sahaja… biarlah Allah S.W.T sahaja yang membalasnye…
Sampai disini je luahan hati ini…
Terima kasih kerana sudi membaca…

No comments :

Post a Comment