Pages

Saturday, October 29, 2011

Ais-Cream Goreng


Assalammualaikum...

Nie nak share resepi ngan korang...





Bahan-bahan: untuk seBiJi

2 kpg Roti
1 Scop Ais cream



cara membuat: step by step

1. Ambil penutup balang (kalu guna acuan karipap lagi cantik) dan tekapkan menjadi bentuk bulat seperti gambar dibawah...


2. Kemudian letakkan 1 skop aiscream keatas roti...(jangan letak lebih tau nnt bila nak cantumkan roti... aiscream terkeluar n roti xnak lekat)


3. Tangkupkan roti di atas aiscream tadi...




4. Kemuadian ambil garfu tekan-tekankan sehingga bercamtum pastikan rapat tau...kalu x nnt goreng aiscream tu terkeluar plak... simpan dalam peti ais selama 1 jam (satu hari lagi bagus) bagi dia beku sekejap...


5. Akhir sekali panas kan minyak (pastikan minyak betul2 panas)... dan goreng aiscream tu sampai warna kuning ke emasan (kalu bole aiscream tu kuar je dari peti ais terus masukkan dalam kuali)

Ok selamat mencuba n enjoy...Sory xberapa pandai nak tulis resepi...

Sedapnye...Ais cream Goreng

Assalammualaikum

1st time aku dengar je nama Ais Cream Goreng (husband aku la yang bagitau)...rasa cam pelik je(mcm2 andaian aku wat)... Cam ne bentuk dia?? xkan la ais cream tu di goreng mesti la cair dalam minyak tu??? Nak dijadikan cite aku pun la cari kat pasar malam sekali jumpa da harga dia RM 1.50 mcm2 perisa...sedap tau...aku pun beli byk dekat 15 biji yang belum D goreng lagi tuk bawa balik bg kat family aku rasa...semua kata sedap n diorg suruh beli lagi terutamanya mak aku la...hehehe...

Tapi bila aku g sekali lagi dah xde...aku pun cari lagi terjumpa la kat kedai mamak mahal tau dia jual Rm 3.00 sebiji (bezakan harga ngan pasar malam)...kalu beli 15 bj dah berapa...al maklumla adik beradik aku ramai 9 org + mak ayah + adik2 ipar lagi dah berapa hinggit dah tu... So aku fikir inisiatif lain... kata sume di hujung jari kan...hehehe... Aku pun cari la resepi ais cream goreng kat internet...akhirnye jumpa juga...

Nie la rupanye ais cream goreng tu..xde la cantik cam dijual kat luar tu coz nie buatan sendiri kan...senang je wat dia...nak tau resepi klik SINI ...

Wednesday, October 26, 2011

Ada Apa Dengan i-CiTY




Assalamualaikum.....




Before this aku asik dok tanya2 ja...ape best nye i-CiTY nie....ala pokok ada lampu tu biasa ja kalu jalan nak balik kampung husband aku kat sg.besaq tu pun ada...lagi cantik pokok ciptaan Allah S.W.T (siap ade pakej Oksigen lagi)...hehehe... Pastu bila aku buka FB ramai lak member aku yang pi b'gambaq kat sana... lama kelamaan aku pun mcm tertarik nak pegi...tapi selalu x dapat al maklum la duk kat Rawang nun jauh kot nak pi Shah Alam...


Alhamdullilah...akhirnye dapat juga aku g i-CiTY nie....kebetulan lak cousin aku yang belajaq kat poly kuantan tu mai umah mak aku...ade la alasan aku nak ajak husband aku pi...hehehe...aku (aku tukang ajak ja...yang drive ny hubby la) pun pi la mlm tadi bawa la adik aku,cousin n my anak menakan (tu ja yang muat keta pun yang lain terpaksa tinggal).


Sampai ja kat i-CiTY aku teruja juga la tgk pokok yang b'warna warni...selain tu ade gak permainan tuk child n adult...ade mini zoo...kalu nak pi rasa musim sejuk x yah pi luar negara dah kat i-CiTY pun ade Snow Zone (tak ingat nama tempat tu) cantik ooo kalu b'gambar nie...hehehe...tapi tu la aku pelik nape la diorg tak sekali kan je tempat tu...nie banyak bahagian n tak de signage...kalu org yang mcm aku nie first time pi i-CiTY confirm igt kecik ja tempat nye walhal besaq juga...letih la juga nak berjalan...Comment aku tuk i-CiTY nie menarik la dari segi warna lampu tu..tapi kena jaga maintenance coz ada yang dah x dak lampu...takut sok lusa xdak org pi dah... sayang oooo...AKU SANGAT PUAS HATI SEBAB DAPAT BERGAMBAQ SAKAN...hehehe... aku pamerkan la cikit pic kami di i-CiTY (Just want to share)...





Wednesday, October 19, 2011

BestNya Belajar....

Assalamualaikum...

Lama dah x b'blog nie.... Pendek je la cite ye nak tido dah nie...hehehehe...


Ha Jeng Jeng Jeng...(poyo sekejap) cuba teka apa kah gambar di atas nie.....Nie la dia roti jala berkonsepkan moden...rasa sama colour je lain...lebih berselera la tgk...heehehe...

Nak di jadikan cite semalam aku buka la FB..tetiba tertengok la pic nie...so aku cam minat sangat coz colour dia tula...(byk lagi tau colour nye)...aku pun g la click pic nie...ha rupa-rupanye mak mertua adik aku yang wat (kira besan mak aku la hmmm btui ke) aku panggil UMIE kalu dalam blog Dari dapur Mak Long... Then aku pun comment la pic tu...ehem2 (sebenarnye nak tanya resepi tapi pantun2 la dulu hehehe)..hai memang rezeki aku la...Umie kata datang la umah kol 5 ptg sok...so aku pun p la ptg tadi ngan mak aku..kami pun belajar la wat roti jala nie...senang je tau..cume x guna acuan yang biasa kita pakai tu...Kami wat sebiji sejibik warna cam nie... Gambar nie pun amik dalam FB Umie hehehe..Nanti ade masa aku letak resepi nye ok...


Thank to UMIE coz sudi meluangkan masa tuk mengajar.... Memasak pun kalu kita x tau kena belajar...tu pun ilmu gak...


Ok la nak tidoq dah la...daaaaaa...