Pages

Saturday, December 31, 2011

DeMam AnGry BirD


Assalammualaikum Semua….



Baca tajuk pun dah tau aku nak cite pasal ape kan… Angry Bird???? Disebabkan ia merupakan game yang senang nak main dan dapat hilangkan tension…maka ia menjadi pilihan ramai orang… termasuk la aku and my family… tapi aku x suke main angry bird 1st …coz musuh dia ****..tapi yang rio nie best… bila serang monyet2 comel yang tergelincir tu kelihatan cute sangat…hehehehe
Matlamat aku main angry bird nie adalah tuk dapat 3 bintang high score dannnnnn segala awards yang ada(ntah pepe ntah main game je)...coz nak challenge husband aku…hahahaha (aku berjaya mengatasi husband aku) Memang gile la… asik duk layan game ja sampai satu keje pun x wat (jangan ikut cara nie)… Ayah aku pun duk gila main angry bird nie…balik selayang ja ..aku buka ja laptop nak main angry bird…ayah aku sambar dulu…
Ayat Ayah: ”Bukan lagu tu…mai sini ayah main…ha tengok sekali ja dah kena…hang p tolong mak tu”
Aku: ????????? (motif nak suruh aku bla latu…ayah nak sambung)
Jadi aku main bekas2 ayah aku main ja la… ayah aku memang satu kepala ngan anak2 dia kalu bab game comfirm laju ja + Detective Conan… Yang anak menakan (3 tahun) aku seorang nie pun sama pantang tengok aku buka game sibuk…
ayat Haziq : “Maklong nie angry bird Haziq tau tak” (setiap laptop yang ade angry bird sume dia punya tau)
“Wan Haziq nak main angry bird tau tak” (ayah kata: Jangan kacau Wan) “nie laptop Haziq tau tak” (walaupun sebenar laptop tu aku punya)
TAU TAK mmg trade mark dia… Aku suke bila dia sebut perkataan tu cute sangat… memang dia pandai main angry bird… tapi dia akan main kat part yang dia suke je…bukan setakat game ja ok…abis sume baju,seluar,kasut pun dia nak angry bird (cian mak dia kena buli ngan anak) hehehehe… Dan dia telah berikan kami gelaran tuk setiap jenis angry bird tu…


Dah jadi cam family angry bird la plak kan... suke2 dia je...


haaaa amik ko full set kot angry bird... nie nak scool dah...jangan dia mintak sume barang angry bird...pening kepala mak dia...

Wednesday, December 28, 2011

TenTeRa aNai aNai MenGaNaS

Petang ari tu aku masuk la dalam stor nak pack barang2 yang perlu dibawa ke Poli… then aku terpandang la box yang penuh ngan barang yang husband aku bagi masa kami bercinta dulu…sekarang pun bercinta gak k…hehehehe… bila aku buka je box tu… Ya Allah…aku terkejut sgt banyak giler anai anai… aku dah naik geli nie tengok byk sgt si anai anai nie… ape lagi magsanya husband aku la…
Husband aku yang ngah syok tidoq tu pun bangun la…dengan ngah mamainye dia pun tarik la box tu ketepi…haaaaa amik ko sebelah box tu dah jadi markas dia kot… Habis sume collection aku…dari sekecik kecik gift…segala komik….buku2 tentang architect… nota2 lama… hadiah kawin kitaorg…sume dia buat sarang…ok lagi hadiah2 tu leh aku sental2 ngan span basuh pinggan… ada satu je hadiah mmg xleh nak wat pe dah(sori ye owner yang bagi gift tu…hadiah u tu mmg xleh diselamat kan lagi jenuh dah menyental tapi x mo hilang coz satu mangkuk tu jadi markas dia)… tapi yang aku ralatnye semua komik…nota…buku… yang nilai dia beratus2 ringgit…xdapat di selamatkan..nak selamat cam ne dah jadi markas dia kan sume berlubang2… sedih kot walhal baru je aku rasa aku kemas komik2…nota2…n buku2 aku tu…tup tup dah jadi markas si anai anai lak..
Maybe sebab cuaca kot hujan panas hujan panas…hmmmm memang xde rezeki nak wat cam ne… kena la beli balik buku2 aku tu… yang komik tu cam ne lak aku nak cari…mati kutu dah nie…nak kumpul balik dari mula leh dapat ke??? Gempak starz kuarkan lagi ke… sedih sedih sob sob sob L…menangis gak aku… kena tunggu aku habis study ar nie…kerja pastu abis kan gaji ngan beli balik komik aku tu pun kalu ada lagi… haaa korang tau x mana2 kedai buku yang jual komik second hand nie…
Nie adela ckit pic…tapi time anai anai tu ade aku x amik la pic geli kot…
Nie bekas markas anai anai

Nie je barang2 yang dapat diselamat kan...Kita org cari la cara lain tuk simpan barang try guna box plastic kalu nie pun jadi markas dia x tau dah nak wat pe...

Haaaaa...nie je komik yang selamat tu pun sbb aku ngah baca mmg kat luar...

Nie la rupa baru stor umah aku dari full ngan barang sampai jadi cam nie...kosong je..hahaha









Sunday, December 25, 2011

KiNi AkU BeRgeLaR StuDeNt



Nie waktu aku bridging 1 sem aku masuk poli...

Setelah setahun aku tangguhkan pengajian aku akhirnye aku kini bergelar student kembali syukur Alhamdullilah…. Hati nie gembira tak terkata la…hehehe
Walaupun pada mulanye aku perlu mengharungi beberapa prob… prob yang datang dari kesilapan aku gak sebenarnye…huhuhu L
Nie plak masa port folio bridging time nie kurus la ckit...hehehe
Sepatutnye aku kena mendaftar Sesi Jun 2011 ari tu…tapi aku x p pun actually aku terlepas pandang date mendaftar tu…Dalam surat tu suruh mendaftar sesi Jun tapi bila aku tgk laman web daftar Julai (mata aku nie prob gak nye)… kalu nak di ikutkan aku tangguh study sebab budget tak cukup…so aku kerja tuk simpanan g study nanti… Kebetulan dalam masa yang sama adik lelaki aku dapat sambung study kat TAFE Collenge jadi aku tanggung kos pembelajaran adik aku…tak sampai ati kot yela sape lagi tak tolong kalu bukan adik beradik kan…Ayah aku bukan larat dah nak wat kerja Welding tu… aku faham Ayah aku (Walaupun dia tak tunjuk yang dia tu dah x larat nak wat kerja berat nie lagi)… aku pun sebenar nye kesian kat Family aku…bila la nak abis study dapat kerja yang elok2 bole tolong family aku... bukan tak usaha dah usaha habis habisan…maybe belum rezeki kot..hehehe
Pastu aku nie tak reti nak call pihak HEP bagi tau yang aku nak tangguh lagi satu sem… Dalam bulan Oktober HEP call tanya kenapa aku tak mendaftar…
So aku decide tuk continue study sesi December 2011…Minggu lepas husband aku (aku takut nak call sbb ari tu dah kena marah huhuhu...husband aku mmg banyak tolong) pun call la HEP tanya..dah dia terang satu persatu prob kat HEP… pastu husband aku kata Pegawai tu nak bercakap ngan aku... then aku pun call... aku di minta tuk buat surat tunjuk sebab… jadi aku pun buat la surat tu… dalam hari khamis (22.12.11) ari tu aku pun hantar by hand surat tu (husband aku dah rancang sume tu dia mmg cuti hari khamis tu)… Sampai je kat Politeknik aku g HEP hantar surat… Aku di suruh tunggu dalam duk menunggu tu hati aku nie dup dap dup dap…takut sangat kalu x dapat sambung… tiba2 keluar la Pegawai HEP tu… takut dah aku…
Pegawai HEP : Nurul Husna awak di benarkan mendaftar… memandang kan result awak tak GB…
Aku : Yeke Cik…terima kasih banyak2 Cik…
Dalam hati nie duk berkata: Ya Allah aku bersyukur sangat kerana kau masih memberi peluang untuk hamba mu ini… Alhamdullilah…
Happy sangat…aku tengok husband aku pun happy nampak sangat raut muka dia yang happy tu… aku tau dia memang nak aku habis kan study aku… dia memang nak tengok aku grade… Kebetulan Mak aku call nak tau aku dapat sambung ke tak…Mak aku menangis (air mata kegembiraan) bila dengar aku dapat sambung … Maybe Pegawai HEP tu tengok aku sanggup anta surat by hand dari KL ke Ipoh tu yang dia bagi kot disamping tu dia tengok aku berusaha kot…hehehehe…
Semoga aku lulus kali nie…Semoga aku boleh membawa segulung Diploma kat My husband, My mom, My dad & to all My sibling…
Bersyukur sangat…

Saturday, December 3, 2011

Aku,My Hubby N a Gift


Pada 29 November 2011
So cam seperti biasa pas subuh mmg aku tido balik..then dalam kul 8.00 pg aku bangun…breakfast nasi lemak ….kebetulan aku berada di rumah my mom in low at kepong…husband aku suruh la masak tengah hari coz that day our mom outstation…dan kebetulan (berapa byk daaa) jugak Mak Lang hubby aku pun ada… So tak banyak soal terus berhenti main game then turun bawah tuk masak…dalam hati aku aku terdetik gak “Ala abang nak main game pastu suruh ayang masak..nak guna laptop ayang la tu…” So aku pun masak la menu hari tu Asam pedas Ikan Merah dan Udang goreng kunyit… selesai je masak aku naik la nak panggil hubby aku tuk turun makan..aku masuk je bilik aku ternampak satu beg tepi laptop… aku pun tertanya2…”aik sapenye lak nie..tadi xde..” tiba2 hubby aku muncul kat depan pintu siap senyum2 lagi… “tuk ayang la tuk sapa lagi” haaaaa..terkejut nye aku… hubby pun bersuara… “tula suke ckp abg nie lupa skunk nie sape yang lupa”.. aku pun pikir punya pikir tengok datetimeday kat laptop.. baru la aku sedar rupa2 nye ari nie adalah our 2nd anniversary..malunye aku waktu tu…cam ne la aku leh lupa..ya Allah kenapa aku x ingat langsung…
Berderai air mata waktu tu…hanya Allah je yang tau perasaan aku that time…
Haaa…tengok beg nie ape korang rasa dalam nie… (bak kata my hubby beg je yang mahal ayang dalam x pun) walhal aku tak kisah kalu dia bagi aku sekuntum bunga pun aku terima janji aku tau yang aku nie amat penting dalam hidup dia…dan aku tau dia menghargai aku sebagai isteri…
Aku keluarkan gift tu dari paper bag tu…hmmm berat gak ape nie…haaa ce teka ce teka…

Jeng…jeng…jeng







Tadaaaa…Ya Allah…dia bagi aku benda yang memang aku impikan selama nie…Blackberry Phone!!!…Lagi la air mata aku nie berjurai macam hujan..x boleh berenti…tak tau macam mana nak terang kan..bertapa gembiranye aku… selama 2 tahun kami kawen nie 1st hadiah dia bagi…birthday aku pun dia lambat x wish…hehehe

All in Black...aku sendiri tak sedar sejak bila aku sangat2 mengilai Black colour nie...sib baik org nye tak Black gak..hehehe
Semoga Allah S.W.T berkati kami berdua…semoga jodoh kami berpanjangan dan semoga kami dikurniakan anak2 yang soleh dan solehah…Amin…







Tuesday, November 29, 2011

Bulan yang penuh dengan ke kenyangan....

Assalammualaikum....
Cam lama je x update blog nie... lately nie busy la (ngan game)... bulan November n Disember cuti sekolah... selain tu juga merupakan bulan2 dimana orang2 bujang menamatkan masa bujang mereka.... terutama nye pada 11.11.11 atau 20.11.2011 fuhhhh mmg ramai yang kawen... salah seorang dari mmb aku pun memilih tarikh cantik nie... so bulan ni sampai hujung bulan bole dikatakan tiap2 minggu kami mkn nasi minyak (xyah nak masak dah) hehehe... so kat cni aku nak share la ckit pic perkahwinan mmb aku n my husband....


Wanie n Shaid merupakan mmb aku dari kolej lagi... lama tau diorg couple akhirnye sampai juga seru..orang kata kalu dah jodoh x kemana kan....




Nie pula sesi bergambar dengan mmb baik juga masa kat kolej...with my lovely lecture... aku suke tgk dia dari dulu kecik je orgnye....



Bob n pasangan...merupakan mmb satu opis ngan my hubby...majlis nye berlangsung di parit,perak.....

Anyway to U all... Semoga dipanjangkan jodoh hingga ke hujung hayat dan semoga dikurniakan anak2 yang soleh dan solehah....

oopsssss...terlepas satu pic lak...dah alang2 kat perak tu moh le kite ke lumut yee...with my lovely sis wanie...

Thursday, November 17, 2011

Manusia Kedekut Ilmuye

Manusia Pelik Adalah manusia yang tidak mahu kongsi ilmu dengan orang lain… Aku betul2 tak faham kenapa??? Mengapa??? Manusia seperti ini sangat berkira ilmunye… Sedangkan ilmu itu sepatutnye dikongsi (pahala tu kalu kongsi ilmu)
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: ”Sesiapa yang ditanya tentang ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya (meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.”
Riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi
Tak kira la iImu tu dari segi ape… pelajaran ke, memasak ke, kerja ke dan sewaktu dengan nye la….pasti Allah s.w.t akan beri ganjarannye jika kita berkongsi… Kadang2 buat aku terfikir mungkin manusia seperti ini takut jika mereka memberi ilmu kepada seseorang periuk nasi mereka akan tutup atau orang itu akan lebih berjaya berbanding mereka(itu hanya yang aku fikir)…ish teruk sangat la jika ada sifat begitu…tidak semestinye seseorang itu bertanya sesuatu kepada kita mereka ingin guling kan kita… hanya sifat ingin tahu dan menambah ilmu di dada sahaja….
Ada juga manusia yang pernah aku jumpa… minta kita tunjuk ajar dia kerana tidak tahu... tetapi bila diminta dia memberi tunjuk ajar kepada kita…dia tidak sudi mengajar kita… tetapi jangan kita ungkit kepada mereka kerana takut nanti pahala yang kita dapat hilang begitu sahaja… biarlah Allah S.W.T sahaja yang membalasnye…
Sampai disini je luahan hati ini…
Terima kasih kerana sudi membaca…

Friday, November 4, 2011

Salam AiDilAdHa….

Assalammualaikum…

Raya Aidiladha akan tiba dalam beberapa hari je lagi… Setiap kali raya korban menjelang aku mesti terkenang satu memori lucu… Lagi la kalu adik aku berada depan aku mesti aku akan tergelak… 3 November lalu merupakan hari dia dilahirkan… Mohd Nur Arif nama yang diberi oleh ayahku…Anak kelapan dari sembilan orang… Ini merupakan kisah lucu dia pada Hari Raya Korban beberapa tahun yang lalu…

Pagi-pagi lagi dia dah bersiap dengan berpakaian lengkap baju melayu…Kami semua pun bersiap untuk ke masjid Solat Sunat Raya Aidiladha… Selesai sahaja solat kami pulang ke rumah… Setelah siap tukar pakaian (pakaian yang sesuai tuk korban kan lembu) adik-adik lelaki aku terus ke masjid semula untuk menolong orang sembelih lembu… Buat Arif ini lah kali pertama dia tolong… bukan main excited lagi siap bawa pisau yang baru ayah aku beli…

Selesai sahaja menolong dia pulang ke rumah… Dia mencapai towel untuk membersihkan diri… Tiba-tiba aku terdengar dia menjerit meminta tolong… dia berlari kearah aku dan berkata:

“Along tolong!!!…. Tadi Arif nak mandi … buka je shower… darah yang keluar… tolong la Arif takut”

Bila aku dengar je dia cakap aku terus gelak sekuat-kuat hati… aku pun berkata:

“Mana ada la…tu bayangan ko je…tula orang nak sembelih lembu ko nak ikut gak…”

Aku pun pergi la ke bilik air untuk senangkan hati dia yang tengah takut tu…

“Haaaaa…tgk nie kan air nie mana ada darah…maybe ni 1st time ko pergi tolong sembelih lembu kot… gaya cam gangster tapi penakut gak…hahahahahahahahaaha” (jahat gile aku)

Malam tu dia demam lama gak la dalam seminggu kot (cian kat Arif)… Kalu di ikutkan… adik aku nie nakal orang nya... kita orang satu family tak sangka yang dia akan takut sampai macam tu sekali… Tapi Raya Korban yang berikutnya dia dah ok(tak meroyang dah)…

Disini aku menyusun sepuluh jari memohon kemaafan…mungkin aku pernah terkasar bahasa…termarah kat korang semua… Dan akhir kata “SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA” jadi raya korban ini hari yang paling bermakna dalam hidup anda….

KeRiSiK oH KeRiSiK

Assalammualaikum…
Konon nye malam nie nak la masak pajeri terung tuk my hubby (favorite dia)… Nie first time aku masak pajeri terung.. Bukan main confident n excited nak masak nie…Aku pun tumbuk la halia, bawang, bla bla bla (sediakan bahan2 nye)… Bila dah hampir siap masak baru aku teringat…bukan pajeri kena ade KERISIK ke… Alamak cam ne nie (dah start mengelabah la)…mana lak nak cari kerisik nie.. dalam peti ais xde nyoq (kelapa) pulak… kalu tau tadi awai2 sebelum perah santan aku simpan ckit wat kerisik (benda nak jadi kan)…huhuhuhu
So aku pun dengan sengan silu mengangkat kaki ku ke bilik lalu berkata:
“Abang tolong belikan kerisik bole Ayang lupa la pajeri kena ade kerisik?”
En.Abg yang tengah syok dok layan novel Rayyan Fantasi karya Ramlee Awang Murshid tu memandang ku lalu berkata:
“Memang la pajeri kena ade Kerisik…. Tadi masa abang pegi kedai xnak ckp..Jap lagi la abang pegi”
(Yela sape suke p kedai banyak kali kan)
Masalahnye pajeri tu dah masak pun xkan nak tunggu lagi….wawawawawa… lalu aku pun berkata:
“ Tak pe la x yah pi…pajeri tu dah masak…mkn je la pajeri tu..” (dalam ati nie sedih sangat kot)
coz sebelum nie kalu aku nak makan pajeri nenas (favorite aku) aku minta mak masakkan sebab sedapppp sehingga menjilat jari…Mak pun masakkan je… Tu..la akibatnye kalu mak duk masak pajeri kat dapoq dulu xmau p jengok langsung … Kalu nak suruh aku masak pun time mak memang dah tak tau nak masak ape…hehehehe… balik umah mak.. mesti nak makan masakan mak kan… Rindu kat makkkk… so pas nie kena la berguru ngan mak…banyak lagi aku kena belajaq ngan mak nie…cam ne nak wat ketupat palas…rendang…dan PAJERI…kalu mak tau nie mesti kena gelak…wawawawa L
kami pun dinner la dengan pajeri yang xjadi tu…kira tak jadi la pajeri terung .. kita tukaq jadi gulai terung no tuan2 dan puan2… (nasib baik En.Abang makan ja)… Aku akan berusaha tuk buat sekali lagi…lagi dan lagi sampai jadi…Nanti kalu dah jadi aku wat pajeri terung aku akan share ngan korang sume ye….
Thank kerana sudi singgah tuk baca N3 yang x seberapa nie…

Thursday, November 3, 2011

4 Golongan Lelaki yang di tarik oleh Wanita ke Neraka

Assalamualaikum

1 • Ayahnya
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.....tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.
2 • Suaminya
Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri......walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.
3 • Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pula abang-abangnya.....jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM ....tunggulah tarikan adiknya di akhirat.
4 • Anak Lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak.......nantikan tarikan ibunya.
---------------------------------------------------------------
Maka kita lihat bertapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar
Firman ALLAH S.W.T ~
"Hai anak adam peliharakanlah diri kamu serta ahlimu dari api neraka,
dimana bahan pembakarannya ialah manusia & batu- batu"
(surah At-Tahrim, ayat 6, juzuk 28)
p/s: Just want to share....Aku copy dari orang je...Anyway thank kepada yang tuan punya kerana sudi share...

Tuesday, November 1, 2011

Oooo Baru Tau Nama Dia Mat Lutfi


Assalamualaikum....



Haaaa mesti korang pelikkan nape aku letak pic mamat nie…atau mungkin diantara korang memang dah kenal ngan dia… First video dia yang aku tengok “UCAPAN UNTUK MAK 2010” cute sangat (video dia k)...sejak dari tu aku minat tengok vlogger nie…aku mmg dah lama cari siapa dia n dah berapa banyak video dia….akhirnye aku jumpa juga…semalam masa aku ngah membaca blog solihinzubir yang bertajuk Fakta: Solihin Zubir Lebih Popular Daripada Anwar Hadi, Mat Luthfi dan Tiz Zaqyah!…baru lah aku tau yang nama dia;

Mat Lutfi merupakan student Curtin University, Australia (hebat gak kan)… dia diantara vlogger yang popular juga rupanya… sampai ade yang komen kat youtube Mat Lutfi nie.. sanggup jadi peminat setia dia dari meminati artis (Cheq pun sama)….

Apa yang menyebabkan aku meminati video2 Mat Lutfi ni????... Sebab kebanyakan video dia bukan sekadar joke…tetapi ada message yang dia cuba sampaikan… Kalu korang nak tengok video dia just taip je kat youtube matlutfi90…hmmm 90??? Tahun dia lahir kot…yang tu kena comfirmkan dengan dia la hehehehe… kalu betui la dia dilahirkan pada 1990…makna nya dia sebaya adik aku… wah muda2 lagi dah ramai peminat n pandai wat vlogger…TANIAH Mat Lutfi… Aku ade tengok juga video dia yang bertajuk “REMAJA VLOGGING” ade satu perkataan yang dia ckp wat aku terfikir sejenak…

Mat Lutfi: Saya terigin nak jadi pengacara remaja lepas saya grade nnt atau pengacara majalah 3 ka…baca berita pun ok….

Ok pengacara remaja…mmg ada character tu menjadi pengacara…Tapi pembaca berita tu aku kurang yakin…aku rasa kalu hang la Mat Lutfi baca berita…semua pendengar gelak kot.. comfirm hang baca dengan muka lawak tu kan2…hehehehe(jangan marah just joke)… Kalu la Mat Lutfi baca apa aku tulis nie aku nak wat satu permintaan kat dia…Wat satu video yang dia sedang baca berita..bole??? hehehehe

Anyway kepada Mat Lutfi Taniah dan semoga anda akan meneruskan vlogging yang penuh dengan message tu… Semoga anda sentiasa di rahmati Allah S.W.T

Saturday, October 29, 2011

Ais-Cream Goreng


Assalammualaikum...

Nie nak share resepi ngan korang...





Bahan-bahan: untuk seBiJi

2 kpg Roti
1 Scop Ais cream



cara membuat: step by step

1. Ambil penutup balang (kalu guna acuan karipap lagi cantik) dan tekapkan menjadi bentuk bulat seperti gambar dibawah...


2. Kemudian letakkan 1 skop aiscream keatas roti...(jangan letak lebih tau nnt bila nak cantumkan roti... aiscream terkeluar n roti xnak lekat)


3. Tangkupkan roti di atas aiscream tadi...




4. Kemuadian ambil garfu tekan-tekankan sehingga bercamtum pastikan rapat tau...kalu x nnt goreng aiscream tu terkeluar plak... simpan dalam peti ais selama 1 jam (satu hari lagi bagus) bagi dia beku sekejap...


5. Akhir sekali panas kan minyak (pastikan minyak betul2 panas)... dan goreng aiscream tu sampai warna kuning ke emasan (kalu bole aiscream tu kuar je dari peti ais terus masukkan dalam kuali)

Ok selamat mencuba n enjoy...Sory xberapa pandai nak tulis resepi...

Sedapnye...Ais cream Goreng

Assalammualaikum

1st time aku dengar je nama Ais Cream Goreng (husband aku la yang bagitau)...rasa cam pelik je(mcm2 andaian aku wat)... Cam ne bentuk dia?? xkan la ais cream tu di goreng mesti la cair dalam minyak tu??? Nak dijadikan cite aku pun la cari kat pasar malam sekali jumpa da harga dia RM 1.50 mcm2 perisa...sedap tau...aku pun beli byk dekat 15 biji yang belum D goreng lagi tuk bawa balik bg kat family aku rasa...semua kata sedap n diorg suruh beli lagi terutamanya mak aku la...hehehe...

Tapi bila aku g sekali lagi dah xde...aku pun cari lagi terjumpa la kat kedai mamak mahal tau dia jual Rm 3.00 sebiji (bezakan harga ngan pasar malam)...kalu beli 15 bj dah berapa...al maklumla adik beradik aku ramai 9 org + mak ayah + adik2 ipar lagi dah berapa hinggit dah tu... So aku fikir inisiatif lain... kata sume di hujung jari kan...hehehe... Aku pun cari la resepi ais cream goreng kat internet...akhirnye jumpa juga...

Nie la rupanye ais cream goreng tu..xde la cantik cam dijual kat luar tu coz nie buatan sendiri kan...senang je wat dia...nak tau resepi klik SINI ...

Wednesday, October 26, 2011

Ada Apa Dengan i-CiTY




Assalamualaikum.....




Before this aku asik dok tanya2 ja...ape best nye i-CiTY nie....ala pokok ada lampu tu biasa ja kalu jalan nak balik kampung husband aku kat sg.besaq tu pun ada...lagi cantik pokok ciptaan Allah S.W.T (siap ade pakej Oksigen lagi)...hehehe... Pastu bila aku buka FB ramai lak member aku yang pi b'gambaq kat sana... lama kelamaan aku pun mcm tertarik nak pegi...tapi selalu x dapat al maklum la duk kat Rawang nun jauh kot nak pi Shah Alam...


Alhamdullilah...akhirnye dapat juga aku g i-CiTY nie....kebetulan lak cousin aku yang belajaq kat poly kuantan tu mai umah mak aku...ade la alasan aku nak ajak husband aku pi...hehehe...aku (aku tukang ajak ja...yang drive ny hubby la) pun pi la mlm tadi bawa la adik aku,cousin n my anak menakan (tu ja yang muat keta pun yang lain terpaksa tinggal).


Sampai ja kat i-CiTY aku teruja juga la tgk pokok yang b'warna warni...selain tu ade gak permainan tuk child n adult...ade mini zoo...kalu nak pi rasa musim sejuk x yah pi luar negara dah kat i-CiTY pun ade Snow Zone (tak ingat nama tempat tu) cantik ooo kalu b'gambar nie...hehehe...tapi tu la aku pelik nape la diorg tak sekali kan je tempat tu...nie banyak bahagian n tak de signage...kalu org yang mcm aku nie first time pi i-CiTY confirm igt kecik ja tempat nye walhal besaq juga...letih la juga nak berjalan...Comment aku tuk i-CiTY nie menarik la dari segi warna lampu tu..tapi kena jaga maintenance coz ada yang dah x dak lampu...takut sok lusa xdak org pi dah... sayang oooo...AKU SANGAT PUAS HATI SEBAB DAPAT BERGAMBAQ SAKAN...hehehe... aku pamerkan la cikit pic kami di i-CiTY (Just want to share)...





Wednesday, October 19, 2011

BestNya Belajar....

Assalamualaikum...

Lama dah x b'blog nie.... Pendek je la cite ye nak tido dah nie...hehehehe...


Ha Jeng Jeng Jeng...(poyo sekejap) cuba teka apa kah gambar di atas nie.....Nie la dia roti jala berkonsepkan moden...rasa sama colour je lain...lebih berselera la tgk...heehehe...

Nak di jadikan cite semalam aku buka la FB..tetiba tertengok la pic nie...so aku cam minat sangat coz colour dia tula...(byk lagi tau colour nye)...aku pun g la click pic nie...ha rupa-rupanye mak mertua adik aku yang wat (kira besan mak aku la hmmm btui ke) aku panggil UMIE kalu dalam blog Dari dapur Mak Long... Then aku pun comment la pic tu...ehem2 (sebenarnye nak tanya resepi tapi pantun2 la dulu hehehe)..hai memang rezeki aku la...Umie kata datang la umah kol 5 ptg sok...so aku pun p la ptg tadi ngan mak aku..kami pun belajar la wat roti jala nie...senang je tau..cume x guna acuan yang biasa kita pakai tu...Kami wat sebiji sejibik warna cam nie... Gambar nie pun amik dalam FB Umie hehehe..Nanti ade masa aku letak resepi nye ok...


Thank to UMIE coz sudi meluangkan masa tuk mengajar.... Memasak pun kalu kita x tau kena belajar...tu pun ilmu gak...


Ok la nak tidoq dah la...daaaaaa...