Pages

Monday, November 1, 2010

Zaman kanak2 ku....


Assalammualaikum,
aku nie xpandai sgt nak karang mengarang nie...nie pun baru je nak start tulis hehe... tgk org wat blog nie cam best je aku pun cube2 le....Setiap org ade kenangan kan..termasuk lah aku.. time aku kecik2 dulu..tentu la korng pun pernah lalui zaman tukan..zaman2 indah menjadi kanak2..hehehe..

time aku balik umah ari tu kitaorg berkumpul n teringat balik kisah2 zaman kitaorg kecik2 dulu..n cerita la kat husband2 n wife adik2 aku....termasuk la husband aku...tu la bila kitaorg berkumpul je ade je cite yang kitaorg...
So aku pun nak le berkongsi ngan korang...

Aku nie dulu pendiam orgnye xde la ramai mmb.. kalu ade mmb pun kat sekolah dari kul 7.30- 1.30 tu abis time sekolah je bila balik umah dah xde mmb..tapi aku bersyukur sbb dilahirkan dalam 'Big Family' (ramai ar)... aku nie anak sulung dari 9 eh silap2 dari 10 org...kalu diikutkan le tapi aku sulung ganti..atas aku de kakak tapi Allah lebih menyayanginye...kakak ku Nur Amalina Binti Ibrahim hanya hidup 17 ari je... jadi tinggal la kami 9 org yang byk buat mak aku pening kepala (cian mak)..hahaha

Aku ingat lagi time kecik2 dulu tapi tak ingat la umur bape time tu..hehehe.. kitaorg nie bosan la asik duk umah je..mak xbagi kuar sbb blm time dia so besar punya pedal ayam(mangga) kat pagar tu siap bawa nyorok lagi kuncinye..al maklum le cuti sekolah kami nie pulak keje nak main je hehehe...kitaorg pun bukan jenis tido siang... mak aku je yang tido maklum le penat masak wat ini wat itu...

Nak dijadikan cite aku le the leader of the team hehehe.. sekali kuar la suara dari adik aku angah nie..boring la along nak main pe yek...so aku pikir punye pikir aku pun bg la idea..jom main pasar2 nak..kita wat cm pasar mlm tu...jadi adik2 aku nie pun setuju...aku pun amik la buku latihan garis satu tu...wat la duit kertas sendiri...duit syiling tu siap tekap lagi pastu guting.. pastu nak buat makanan lak..kitaorg bincang la..org nie nak berniaga ape n sape yang nak jadi pembeli..

time tu aku jual nasik lemak...angah jual bunger...sulhan nie tukang amik sewa setiap kiosk hehehe n sofwan lak jual ayam goreng,kentang,n nugget...yang lain tu dak kakcik,huda,n fatin jadi pembeli...hehehe arif n atila keci sgt time tu..so kitaorg pun mula la proses membuat makanan yang nak dijual..hehehe..jeng jeng jeng...aku gunting kertas tu halus2 jadikan nasi...then wat lak sambal,telur,timun n ayam..yang buger lak complete la salad,timun,sos,roti n daging... yang lain2 pun sama sume pakai kertas habis la dalam 3 buku latinhan tu kitaorg punye keje...hehehehe

so dah settle sume..beroperasi la jualan kami cewah (cam berniaga btui2 je)..jadi kami pun main la sampai petang...yang xleh tahan tu kitaorg nye tool box jadi tempat simpan duit (palsu je pun lukis pakai tangan)hehehe tool box tu mmg ayah beli sorang satu tuk simpan kete tamia hahaha...sampai bape ari kitaorg asik ulang main tu je...sampai bosan la..hehehe

bile abis kitaorg cite mak aku leh ckp "yeke bila masa korang main x tak pernah tau pun" then adik aku si angah pun jawab la "cam ne mak nak tau kitaorg main time mak tido pastu main dalam bilik..bila mak panggil kitaorg nyorokkan la sume tu takut mak marah sbb koyak buku then cpt2 kitaorg turun datang kat mak" mak aku punye la gelak..dia kata lawak seronok sgt tgk mak aku gelak rasa cm dia happy je yela time kecik kitaorg nie byk sgt wat mak n ayah marah..masing2 ade je kerenah....
anyway thank la korang sudi baca my first post nie...
aku appreciate sgt2.....

2 comments :

  1. panjang cerita...buat karang t dapat a....crita la what did u do????errmmm...such asa drawings...ehehehhe

    ReplyDelete
  2. nnt la i saja nak cite kisah zaman i kecik...terigat lak..hehhehhehe

    ReplyDelete